EduVision 2020

eduVision 2020, 1st edition: Bucharest

Restituiri – Grigore C. Moisil, 110 ani de la naștere

Moisil-0„Matematica face parte integrantă din cultură, iar valorile umaniste sunt indispensabile oricărui om” spunea Grigore C. Moisil (10 ian. 1906- 21 mai1973) în perioada anilor 1970.
Cu siguranță, astăzi va spune: „Matematica și Informatica fac parte integrantă din cultură, iar valorile umaniste sunt indispensabile oricărui om”. În imaginea alăturată se află Gr. C. Moisil în fața pupitrului calculatorului electronic IBM 360/30 de generația a III-a cu care a fost dotat Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), anul 1968. Astăzi, Gr. C. Moisil este cunoscut prin activitatea sa științifică transdisciplinară, contribuțiile sale la fondarea și dezvoltarea unor școli pentru dezvoltarea științelor, promovarea teoriilor și metodelor matematice în rezolvarea problemelor pentru societate, și mai ales promovarea apariției unei noi științe – Informatica, prin utilizarea calculatorului în multe domenii ale științei, tehnicii și societății, încurajarea elevilor, studenților și tinerilor cercetători pentru a milita și a înțelege că „matematica face parte integrantă din cultură, iar valorile umaniste sunt indispensabile oricărui om”.
Grigore C. Moisil – Savant de renume mondial, academician, matematician şi profesor la Facultatea de Matematică, Universitatea din Bucureşti, deschizător de drumuri cu contribuţii inovatoare în matematică, informatică, automatică şi cibernetică. După anul 1950, Gr. C. Moisil a fost figura cheie în promovarea informaticii și ciberneticii în mediul academic românesc, universităţi și școli. Acest lucru era în perioada în care România a fost puternic influențată politic de poziția sovietică dominantă. La acea vreme, Micul dicţionar filosofic tradus din limba rusă și publicat în anul 1953, oficial, descria Cibernetica drept ca o “știință burgheză reacționară îndreptată împotriva clasei muncitoare”. În ciuda acestui fapt, profesorul Grigore C. Moisil a folosit autoritatea sa științifică şi a încurajat personal oamenii de știință români pentru a construi primele calculatoare care au apărut în anii 1957-1961.
Grigore C. Moisil a primit Computer Pioneer Award, în anul 1996, din partea IEEE – Computer Society (http://www.computer.org/portal/web/awards/moisil ) “For the development of polyvalent logic switching circuits, the Romanian School of Computing, and support of the first Romanian computers”. Deosebit de valoroase sunt contribuţiile aduse de Grigore C. Moisil în domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate. A elaborat metode noi de analiză şi sinteză a automatelor finite, precum şi o teorie structurală a acestora. A introdus algebre numite de el lukasiewicziene trivalente şi polivalente şi le-a întrebuinţat în logică şi în studiul circuitelor de comutaţie ce au fost folosite la construirea calculatoarelor electronice.
În anul 2014, la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași s-a lansat Programul iniţiativă ieşean-bucureştean de înfiinţare a unui institut care să poarte numele marelui matematician Grigore C. Moisil – “The Opening Event of Grigore Moisil Institute for Computer Science and Applications” – http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2014/06/Program-lansare-Institut-Moisil-FINAL-FINAL.pdf .
Detalii la adresa web: http://c3.cniv.ro/?q=2016/moisil-110ani

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*