EduVision 2020

eduVision 2020, 1st edition: Bucharest

Renașterea online a Gazetei de Informatică

atanasiu-GI-1991Recent, în luna mai 2015, un grup de entuziaști au lansat varianta online a Gazetei de Informatică, după ce aceasta și-a încetat apariția print, în anul 2007.
Revista viitorilor specialiști în tehnologia informației (revistă de informatică adresată elevilor și profesorilor în pregătirea elevilor români pentru olimpiadele naționale și internaționale) a apărut în varianta print în perioada 1991-2007.
„În noiembrie 1991, din inițiativa profesorilor univ. Adrian Atanasiu și Horia Georgescu (Facultatea de Matematică, Universitatea din București), a apărut Gazeta de Informatică (ISSN 1222-7129) ce a parcurs mai multe schimbări, rezistând 17 ani, până în anul 2007, când și-a întrerupt apariția (există ultimul volum 17/nr. 5 la Biblioteca Facultății de Matematică și Informatică din București). Această publicație avea apariție lunară și s-a tipărit, inițial la Editura Petrion cu sprijunul Comisiei de Informatică de la Ministerul Învățământului și Știintei, apoi la Grup Agora Media-Târgu Mureș (director general Romulus Maier), din anul 1998 până în anul 2007. Revista a fost un factor important care a contribuit la succesul elevilor români la concursurile naționale și internaționale de informatică. Trebuie să precizăm că primul Concurs Național de Informatică pentru liceu, faza pe țară, a fost la Iași, în anul 1987, iar problemele și rezultatele au fost publicate în Gazeta Matematică seria B.” Marin Vlada. Utilizarea tehnologiilor web 2.0 a făcut posibilă această lansare ca un proiect al Uniunii profesorilor de informatică din România și prin efortul a șase inițiatori: Mihai Scorțaru, Claudiu Soroiu, Andrei Hodorog, Alex Palcuie, Robert Dolca și Vlad Temian.
“Programele școlare nu țin deloc pasul cu realitatea din industria software. Se spune că algoritmii sunt importanți fiindcă dezvoltă gândirea și restul cunoștințelor necesare pentru a avea o carieră de succes în industria software se obțin foarte ușor. Este adevărat până la un anumit punct; gândirea algoritmică ajută, dar acumularea celorlalte cunoștințe este necesară. Cu noua serie ne propunem să ne îndepărtăm și mai mult de algoritmi (nu vor dispărea) și să ne concentrăm asupra unor aspecte care, credem noi, îi vor ajuta pe tinerii informaticieni să devină adevărați specialiști în tehnologia informației. Vom încerca să prezentăm limbaje de programare noi (care sunt utilizate acum în industrie și, credem noi, vor rămâne importante în următorii 10 ani), vom descrie cele mai cunoscute tehnologii care permit creare de aplicații Web sau pentru dispozitive mobile. Nu putem trece cu vederea domeniul Internet of Things care, deși e relativ nou, probabil va avea o dezvoltare explozivă în următorii câțiva ani.” Mihai Scorțaru.
Articolele ce vor fi publicate în varianta online sunt structurate în cele 7 secțiuni: Editoriale, Algoritmi, Programare, Internet of Things, Securitate, Evenimente, Advertoriale. Până în prezent au fost publicate urmăroarele articole: Istoria Ginfo, Planuri de viitor, Corect “Software educațional” și incorect “Soft educațional”, Despre două probleme de la ONI 2002: noi soluții și extinderi, Problema lunii: OZN în lan, Fundamentele programării (VII) – Python, Fundamentele programării (VIII) – Java, Hărțile digitale, o punte între informatica aplicată și geografie, Aplicații educaționale: EDMODO, etc.
Mai multe detalii la: http://gazeta.info.ro

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*