EduVision 2020

eduVision 2020, 1st edition: Bucharest

Despre utilizarea corectă a expresiei „Software educațional”

lab-virt-1Răspândirea și utilizarea pe scară largă a calculatorului (computer system) și a noilor tehnologii în sistemul educațional, a determinat și folosirea în limba română a diverselor noțiuni și concepte prin cuvinte importate direct din limba engleză.
Recomandare privind utilizarea expresiei “Software educațional”: de mai mulți ani, mai ales în sistemul preuniversitar, se utilizează – pentru simplificare sau prescurtare, expresia “SOFTURI EDUCAȚIONALE” în loc de “SOFTWARE EDUCAȚIONAL”. Atragem atenția celor care utilizează astfel expresia, inclusiv factorilor de decizie din ministerul de profil – Direcţia Generală Învăţământ, Inspectorate școlare județene, CCD, Unități școlare, că este nevoie de o campanie în acest sens, în vederea utilizării corecte a expesiei invocate, deși aceasta a fost preluată în dicționarele online: INCORECT: Soft educațional și Softuri educaționale, CORECT: Software educațional. Argument: Utilizarea cuvântului “Mouse” se face corect – http://dexonline.ro/definitie/mouse, în schimb expresia „Soft educațional” este incorect utilizată – http://dexonline.ro/definitie/soft.
Definiţie. „Software Educaţional reprezintă orice produs software în orice format (exe sau nu) ce poate fi utilizat pe orice calculator şi care reprezintă un subiect, o temă, un experiment. o lecţie, un curs, etc., fiind o alternativă sau unica soluţie faţă de metodele educaţionale tradiţionale (tabla, creta, etc.)”, definiție dată în anul 2003 la ediția I a CNIV (Conferința Natională de Învățământ Virtual), Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică: http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/Software_Educational.php.
Elevii și studenții, profesorii și chiar unii specialiști, utilizează incorect expresia invocată. Astfel, se utilizează incorect atât în vorbirea curentă, dar mai ales în articole, cărți și manuale, la conferințe și la simpozioane, etc. De exemplu, prin căutare cu motorul Google a expresiei „SOFT EDUCAȚIONAL”, a rezultat că această expresie se află pe următoarele site-uri: librarie.carturesti.ro, www.elearning.ro, www.varox.ro, www.didactic.ro, softeducational.net, www.intuitext.ro, www.e-scoala.ro, www.soft4kids.ro, www.pro-edu.ro, www.bestkids.ro, www.softedu.eu, forum.portal.edu.ro, www.mateinfo.ro, www.teb.ro, www.elefant.ro, www.1educat.ro, www.librarie.net, www.evomag.ro, iteach.ro, www.snac.ro, etc.
Mai multe detalii la: http://c3.cniv.ro/?q=2015/news/20-mai-2015

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*