EduVision 2020

eduVision 2020, 1st edition: Bucharest

Nevoia de noi calificări universitare: dezvoltator de e-learning și designer instrucțional

piata-munciiRecent, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a anunțat reguli noi de acreditare a programelor universitare și că a dezvoltat Registrul Naţional al Calificărilor din Invătamântul Superior (http://www.rncis.ro/, RNCIS) ca o aplicaţie informatică organizată sub forma unei baze de date naţionale ce cuprinde toate calificările acordate de instituţiile de învăţământ superior din România, constituind un instrument de lucru pentru universităţi, studenţi şi partenerii sociali.

De asemenea, s-a elaborat și Metodologia de înscriere şi înregistrare a calificărilor universitare ce include modificările şi actualizările corespunzătoare ce răspund atât solicitărilor angajatorilor, cât şi cerinţelor europene în domeniu, dar au şi rolul de a reduce decalajul dintre competenţele absolvenţilor de învăţământ superior şi nevoile pieţei muncii. Până la 31 decembrie 2015 universităţile vor trebui să înregistrare calificările universitare şi să demonstreze că programele de studiu vor genera competenţe şi calificări cerute de piaţa muncii.
În România, încă din anul 2011, cu ocazia Conferinței Internaționale “The eduVision 2020 initiative will support the national eLearning project” (http://eduvision.ro/ ), ce a avut loc la Palatul Parlamentului, a reieșit nevoia de noi calificări universitare: dezvoltator de e-learning și designer instrucțional.
“Sunt pregătite universitățile din România să răspundă atât cerințelor europene, cât și celor mondiale, pentru a oferi programe de studiu universitare în era digitală – ‘Just Google It’ Age? Se știe că există o importantă experiență în domeniul IT, al Informaticii și al utilizării TIC în sistemul de educație, însă ministerul de resort, cadrele didactice, studenții și elevii, specialiștii în știintele educației și în strategii educaționale, au viziunea și determinarea să se adapteze acestor provocări? Și în spațiul American, și în cel European, deja au apărut preocupări importante și susținute în acest sens. De exemplu, în luna martie 2015, se va desfășura 21st Century Academic Forum at Harvard, Boston, USA, cu tema Teaching, Learning, and Research in the ‘Just Google It’ Age.” conf. univ. dr. Marin Vlada, Universitatea din București.

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*