EduVision 2020

eduVision 2020, 1st edition: Bucharest

Dan D. Farcaș – de la calculatorul MECIPT la gândirea pluralistă

farcasRecent, la editura TIPARG – Pitești, în biblioteca revistei lunare de cultură “Curtea de la Argeș”, a apărut cartea lui DAN D. FARCAȘ cu titlul “Gândirea pluralistă”. Prefața “Un autor de frontieră” este scrisă de acad. Gheorghe Păun, redactor-șef (www.curteadelaarges.ro ).
Autorul oferă cititorului, la modul eseistic, “un set de instrumente, utile în procesul de cunoaștere și complementare celor deja în general acceptate, un fel de trusă de unelte, formată din concepte, principii, îndrumări, argumente, etc.”. Cartea conține explicații sugestive, chiar didactice, privind evoluția profesională a autorului precum și propriile frământări în căutarea instrumentelor de gândire și în demersul adaptării la realitate.

De remarcat este faptul că, la începutul carierei, a avut ocazia fericită să fie martor la apariția și la utilizarea calculatorului MECIPT-1 (“Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic din Timișoara”) construit în anul 1961, fiind al doilea din țară după calculatorul electronic CIFA-1 de la IFA (Institutul de Fizică Atomică)-Măgurele, București, construit în anul 1957 sub îndrumarea lui Victor Toma.
“Dan Farcaș a fost, cronologic, primul matematician din colectiv. Una din preocupările sale din acea perioadă, de început, a fost legată de modelarea matematică a rețelelor neuronale, domeniu în care a obținut rezultate frumoase, primele în acest domeniu din țara noastră iar, ulterior, a publicat o carte cu acest subiect la Editura Științifică și Enciclopedică. Este de înțeles că a abordat apoi și literatura SF și a devenit, alături de I. Hobana, unul din cei mai recunoscuși și apreciați OZN-iști de la noi. … Ceea ce aveam de făcut noi, matematicienii (în termenii de astăzi, programatorii), putea fi sintetizat într-o singură propoziție, „exploatarea calculatorului MECIPT”. Această exploatare includea însă o serie de activități foarte precise, precum proiectarea și realizarea software-lui de bază, deservirea beneficiarilor, participarea la depanarea calculatorului (care nu era deloc simplă) și altele. Privind retroactiv, cred că ceea ce făceau matematicienii în acea perioadă pică destul de bine peste activitățile care astăzi constituie specializări distincte, programator, analist, inginer de sistem, etc.” prof. univ. dr. Ștefan Mărușter.
ȘTIAȚI CĂ ?
„Într-o iarnă, la începutul anilor ‘60, cupola pavilionului central al expoziției naționale (azi „Romexpo”, din Piața Presei Libere) s-a turtit sub greutatea zăpezii. Refacerea cupolei (care de atunci rezistă) a fost încredințată unui colectiv de la politehnica timișoreană, sub conducerea academicianului Mateescu, iar calculele aferente s-au executat pe MECIPT-1, programator fiind Vasile Baltac. Tot aici s-au elaborat, în detaliu, planurile după care a fost turnat betonul în barajul de la Vidraru. Un articol din presa vremii aprecia că aceste calcule ar fi necesitat, manual, 9 luni, iar pe calculator s-au terminat în 18 zile, inclusiv cu transcrierea sub formă finală a tabelelor, care puteau fi trimise direct pe șantier. S-au mai făcut simulări pentru o posibilă hidrocentrală pe Dunare, cu bulgarii, în zona Izlaz-Somovit, s-a dimensionat rețeaua de apă a municipiului Arad, s-au făcut calculele de rezistență la mai multe clădiri înalte, etc.” Dan D. Farcaș, MECIPT – o istorie subiectivă, București, aprilie 2005.
“Mulți dintre noi suntem prizonierii unor prejudecăți implantate adânc în mințile noastre, adesea de la o vârstă fragedă pentru a le contesta, și am observat faptul că mulți comit, din această cauză, aceleași greșeli pe care le-am făcut și eu la început, fiind pe cale să nimerească în aceleași fundături, măcinându-și inutil timpul și energia.” Dan D. Farcaș.
Sursa ştire: CNIV România, http://www.c3.cniv.ro/?q=2014/farcas

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*