EduVision 2020

eduVision 2020, 1st edition: Bucharest

Informatica la Universitatea din Bucureşti: 1960-2014

moisil-ibmAstăzi, Informatica face parte din categoria ştiinţelor exacte, alături de Matematică, Fizică şi Chimie. Actuala Facultate de Matematică şi Informatică (FMI) a Universităţii din Bucureşti este continuatoarea secţiei de Matematică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe (de la înfiinţare în anul 1863).  După reforma învăţământului din anul 1948 apare Facultatea de Matematică şi Fizică, iar în anul 1962 aceasta se separă, înfiinţându-se Facultatea de Matematică-Mecanică. Denumirea de Facultate de Matematică apare în anul 1974, iar în anul 2002 se aprobă de către Senatul Universităţii denumirea actuală Facultatea de Matematică şi Informatică (FMI) – http://fmi.unibuc.ro/FMI-150/ .

Încă de la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, în anul 1864 (în anul 2014 se aniversează 150 de ani de la înfiinţare – http://150.unibuc.ro ), Matematica a funcţionat ca secţie în cadrul Facultăţii de Ştiinţe. Informatica s-a studiat încă din anul 1960, când a apărut ca specializare, secţia “Maşini de calcul”. În februarie 1962, prin eforturile profesorului Grigore C. Moisil sprijinit de profesorii de la Facultatea de Matematică şi Fizică, s-a înfiinţat „Centrul de Calcul al Universităţii din Bucureşti” (CCUB), care în anul 1969 a fost dotat cu un sistem de calcul american IBM 360/30.

În anul 1942, profesorul GRIGORE C. MOISIL (1906-1973) s-a transferat de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi,  la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti, ca angajat la noua Catedră de Algebră şi Logică. Acesta a fondat o şcoală de logică matematică şi a pus bazele informaticii româneşti. După anul 1949, la Facultatea de Matematică şi Fizică s-a format Şcoala de „Teoria algebrică a mecanismelor automate” de către Grigore C. Moisil. Pionier al informaticii în România, animator în utilizarea primelor calculatoare electronice în România, iniţiatorul perfecţionării profesorilor şi specialiştilor în domeniul utilizării calculatoarelor, primul român care a primit (post-mortem, 1996) Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society (IEEE, www.ieee.org, http://www.computer.org/portal/web/awards/moisil). La îndemnul lui Grigore C. Moisil, profesorul LEON LIVOVSCHI (1921-2012)  foloseşte în premieră Logica matematică (algebre Boole) pentru analiza şi sinteza automatelor discrete (circuite automate cu contacte şi relee). Ca urmare a programului de informatizare la nivel naţional, în perioada 1970/1971 s-au înfiinţat la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, secţii de Informatică (profil matematică),  secţii de Calculatoare şi automatică (profil ingineresc), respectiv secţii de Informatică economică (profil economic). La Facultatea de Matematică, din anul 1974 urma să fie concurs de admitere pentru specializarea Informatică.

Aceste informatii şi studii au fost preluate cu acordul conf. univ. dr. Marin Vlada, autor al articolului original apărut în următoarele formate:

- http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/docs/2014/apr/19_19_56_13Informatica_la_UB.pdf   (pdf),

- http://mvlada.blogspot.ro/2014/04/informatica-la-universitatea-din.html   (html)

- http://prezi.com/z3n2-hbjtwnh/informatica-la-universitatea-din-bucuresti1960-2014   (prezi).

Notă: Articolul reflectă numai punctul de vedere al autorului şi opiniile sale reflectă eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Sursa imagine: TV România Cultural.

Sursa ştire şi detalii: http://www.c3.cniv.ro

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*