EduVision 2020

eduVision 2020, 1st edition: Bucharest

Audienta (2), IBM KidSmart 2013

Iniţiativa IBM KidSmart – parte a angajamentului corporaţiei faţă de comunitate

Audienta (2), IBM KidSmart 2013IBM România marchează împlinirea a şase ani de rezultate deosebite obţinute la nivel local cu Programul IBM KidSmart Early Learning, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale; în cursul acestui an, se împlinesc paisprezece ani de la lansarea acestui program la nivel global, în anul 1999. Această iniţiativă este parte a angajamentului corporaţiei IBM faţă de comunitate, bazată pe responsabilitate şi ataşament faţă de valorile sociale precum educaţia şi dorinţa de a dezvolta o societate solidă, inteligentă, bazată pe cunoaştere.

IBM are un portofoliu extins de programe care vin să completeze inovativ aria curiculară a sistemului public de educaţie; KidSmart Early Learning este recunoscut la scară largă ca fiind un catalizator pentru dezvoltarea ariei curiculare şi pentru inovarea procesului de învăţare asistat de calculator. Acest program educaţional destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3-7 ani, oferă preşcolarilor oportunitatea unei instruiri corespunzătoare, ajutandu-i să facă primii paşi spre a învăţa alfabetul, aritmetica, arta şi nu în ultimul rând de a-i familiariza cu utilizarea calculatorului în procesul de învăţare.

Şase ani de IBM KidSmart în România

În ultimii şase ani (2007-2013), IBM România a donat peste 360 de unităţi KidSmart către grădiniţele din România (Bucureşti, Ilfov, Ploieşti, Craiova, Sibiu, Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Piteşti, Galaţi, Piatra Neamţ, Târgu Mureş, Sighişoara, Tulcea, Braşov, Dorohoi, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Vrancea, Arad, şi alte locaţii, concentrate în zone rurale şi urbane), sprijinind preşcolarii să capete încredere în ei înşişi, să îşi îmbunătăţească cunoştinţele de citire şi aritmetică, să le crească motivaţia pentru învăţat, puterea de concentrare şi să îşi dezvolte aptitudinile sociale şi de comunicare. Peste 12.000 de preşcolari din România beneficiază acum de programul IBM KidSmart şi peste 200 de profesori au fost instruiţi cu privire la folosirea optimă a programului. Livrarea şi instalarea echipamentelor atât la nivel global cât şi în România a fost făcută de către angajaţii IBM Romania în baza unui program de voluntariat intern.

Educatorii implicaţi în acest program consideră că un procent cuprins între 81 şi 100% din timpul petrecut de copii folosind programul KidSmart a fost productiv. De asemenea, aceştia au observat o îmbunătăţire imediată a abilităţilor de învăţare a copiilor datorită factorului colaboartiv.

Până la sfârşitul anului 2013, IBM România intenţionează să mai doneze peste 50 de unităţi KidSmart către grădiniţele de stat din România, în locaţii agreeate de partenerul tradiţional.

IBM – cea mai inovativă companie la nivel mondial – este preocupată continuu de eficientizarea sistemului educaţional prin furnizarea de soluţii şi programe inteligente. IBM KidSmart oferă oportunitatea dezvoltării abilităţilor şi cunoştinţelor copiilor, utilizarea potenţialului acestora în comunitate. Prin toate eforturile sale, compania IBM ajută oamenii să folosesacă tehnologia informaţiei pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, pentru a transforma planeta noastră, într-una mai inteligentă”, a menţionat Radu Panait, Country HR Leader, IBM România.

Selectarea grădiniţelor beneficiare şi a numărului de unităţi alocate fiecărei grădiniţe s-a făcut de către IBM România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Primăriile şi Inspectoratele Şcolare locale.

Criteriile de selecţie pentru locaţiile eligibile au fost, conform parteneriatului în vigoare, următoarele:

- locaţia eligibilă trebuie sa fie organizaţie non-profit sau instituţie guvernamentală de învăţământ;

- locaţia eligibilă trebuie să fie înregistrată şi acreditată ca instituţie de învăţământ pentru preşcolari;

- locaţia eligibilă trebuie să servească comunităţile dezavantajate;

- locaţia eligibilă trebuie să aibă capacitatea de a susţine programul (ex.: personal familiarizat cu utilizarea computerului).

Am apreciat utilitatea programului IBM KidSmart încă de la început şi suntem încântaţi de această colaborare, având ca beneficiar final copilul aflat la vârsta critică pentru învăţare. În plus, ţinând cont de software-ul în limba engleză, cu suport susţinut de imagine şi sunet, considerăm că este potrivit pentru clasa pregătitoare care va învăţa în primul an de şcoală si limba engleză. Iată o trecere inteligenta de la o etapă de invatare la alta”, a menţionat Viorica Preda, Inspector General, Educaţie preşcolară în Ministerul Educaţiei Naţionale.

Despre IBM KidSmart Early Learning

IBM KidSmart Early Learning are la baza un concept inovator ce înglobează într-un mobilier viu colorat un computer puternic şi un software performant în limba engleză. A fost creat special să atragă interesul copiilor, să prevină accesul neautorizat prin elemente de securitate şi să facă din interacţiunea cu instrumentele IT o experienţă distractivă, pe care copiii să o aprecieze şi de care să se bucure. Pe unităţile KidSmart sunt instalate programe software premiate ce pot fi folosite de către copii pentru a crea o poveste, pentru a identifica formele şi culorile şi pentru a-şi dezvolta aptitudinile de folosire a calculatorului. Odată cu dezvoltarea cunoştinţelor şi înţelegerea culorilor, formelor şi numerelor, creşte şi încrederea lor în folosirea unui calculator în procesul de învăţare.

Pe durata derulării programului KidSmart, IBM şi partenerii săi în implementarea acestui program au pregătit peste 25.000 de educatori din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, făcând posibilă o experienţă îmbunătăţită de învăţare pentru mai mult de 1,5 milioane de preşcolari din regiune. Aproximativ 8 milioane de copii din întreaga lume au avut acces la sistemele KidSmart.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesaţi site-ul global, dedicat educatorilor şi părinţilor: www.kidsmartearlylearning.org/EN/.

Despre IBM Reading Companion

Un alt program ce aduce o resură nouă în educaţia tradiţională este Reading Companion – un program gratuit de învăţare a limbii egleze. Acest program a fost implementat în Romania în 2009-2010 pentru grupele de şcolari (cu varste intre 9-14 ani) şi este prezent global în peste 60 de ţări de peste 10 ani. Iniţial, a fost gândit de către specialiştii americani pentru comunităţile de emigranţi ce aveau dificultăţi de pronunţie a limbii engleze. Programul a fost adaptat şi a ajuns o resursă educaţională utilă şi dezirabilă în multe ţări unde limba engleză este o necesitate.

Diferite şcoli de stat din România au aplicat pentru aceste granturi speciale ce au în vedere deprinderea gratuită a limbii engleze, printr-un program asistat de calculator, conceput de specialiştii IBM, oferind profesorului acces la un dicţionar online şi posibilitatea de personalizare a conţinutului. Menţionăm două şcoli dintre acestea: Grupul Şcolar Agricol Ţăndărei, jud. Ialomiţa şi Grupul Şcolar Matei Basarab Craiova, jud. Dolj.

Despre IBM – Programe de responsabiltate socială în România

IBM – cel mai mare furnizor de tehnologia informaţiei din lume, alături de toate oportunităţile pe care le oferă clienţilor săi, este în mod activ implicat în programe de responsabilitate socială cu impact puternic la nivel naţional, mondial. Printre programele educaţionale derulate de IBM în România menţionăm: parteneriatele şi programele pentru educaţie şi cercetare iniţiate şi dezvoltate constant între IBM şi universităţi importante din România, dotarea acestora cu laboratoare specializate; susţinerea Concursului Naţional Best Linux Application desfăşurat anual din 2005; sponsorizarea concursului studenţesc ACM pentru regiunea Europa de Sud-Est de peste 16 ani (din 1997); donaţii catre ONG-uri porecum United Way; implicarea în voluntariat specializat „eskills”; organizarea şcolilor de vară în liceele din Bucureşti; donaţii de echipamente către şcolile primare, etc. Printre iniţiativele CSR ale IBM în România, se evidenţiază de asemenea misiunea globală Corporate Service Corps derulată în 2008-2009-2010 la Timişoara, Ploieşti, Iaşi, Sibiu şi Craiova şi misiunile Executive Service Corps din 2011, în Bucureşti. La începutul anului 2013, CSRMedia a acodat premiul I la secţiunea educaţie pentru companii mari, programului IBM KidSmart.

Pentru informaţii suplimentare despre IBM, vă rugăm accesaţi:

http://www-935.ibm.com/services/us/gbs/bus/html/gbs-green-csr.html

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*